Online onderwijs voor twee scholen door schoolsluiting vanwege coronabesmettingen

Op De Laak in Wamel en De Wijzer in Beneden-Leeuwen wordt deze week weer online onderwijs gegeven. De scholen zijn gesloten vanwege een groot aantal coronabesmettingen.

De Gelderlander – 16-11-2021

Té veel coronabesmettingen: Maas en Waalse basisscholen en kinderopvang Beuningen dicht

BENEDEN-LEEUWEN/WAMEL – De coronabesmettingen op basisscholen De Wijzer in Beneden-Leeuwen en De Laak in Wamel lopen de spuigaten uit, de scholen zijn tijdelijk dicht. Ook Kinderopvang De Dabbertjes in Beuningen moest zijn deuren sluiten.

Irma van Teunenbroek 

Het begon begin vorige week met één melding van een besmette leerling, vertelt directeur Wencke Müskens van De Laak in Wamel. ,,Elke dag breidde het een beetje uit. Maandag hadden we vijftien besmettingen.” Niet in één groep, maar verspreid over de school. ,,Wamel is een dorp, kinderen komen bij elkaar over de vloer.” Heeft een kind of ouder Covid, dan moeten ook broertjes en zusjes in quarantaine.

 ,,Maandag was nog maar de helft van de kinderen op school.” De directeur nam contact op met de GGD. ,,We konden niet meer helder krijgen waar de besmettingen opgelopen zijn.” Het advies van de GGD was daarom: sluit de school.

‘In een keer plat’

Hetzelfde lot trof basisschool De Wijzer in Beneden-Leeuwen. Anne Verhees is bestuurder van Groeisaam, de koepelorganisatie waar zowel De Laak als De Wijzer onder vallen: ,,De Wijzer werkt in units. De corona-uitbraak was in eerste instantie in een unit. Maar steeds meer leerlingen kregen klachten. De zelftests hadden al positieve uitslagen.” 

Unit na unit van de basisschool werd door het virus getroffen. Ook Verhees overlegde met de GGD. ,,Zij gaven aan dat het sluiten van de school de beste optie is. Het is beter om alles in een keer plat te gooien om nog meer verspreiding tegen te gaan.”

In hetzelfde gebouw als De Wijzer zit nog een basisschool, De Leeuwenkuil. Die school blijft vooralsnog open. Verhees: ,,Vorige week hebben de groepen 7 en 8 wel thuis in quarantaine gezeten.” Maar sluiten was en is niet nodig. ,,De kinderen van De Leeuwenkuil zitten achter een deur. Er is wel contact met de leerlingen van De Wijzer, maar niet in die mate dat veel risico op besmetting is.” De school heeft wel aan ouders gevraagd om hun kinderen goed in de gaten te houden.

Kinderopvang Beuningen ook gesloten

Niet alleen de twee Maas en Waalse basisscholen zijn wegens corona dicht, ook Kinderdagverblijf De Dabbertjes in Beuningen moest zijn deuren sluiten om dezelfde reden: te veel besmettingen. Zo’n 250 kinderen kunnen er deze week niet terecht. 

Een woordvoerder van KION, de overkoepelende organisatie die meerdere kinderopvanglocaties heeft in de regio, laat weten dat het aantal besmettingen afgelopen weekend opliep, onder kinderen en medewerkers: ,,En er wordt nu ook nog volop getest. We verwachten dat er nog meer positieve uitslagen komen.” 

De bron van de besmettingen is ook in Beuningen niet bekend. ,,We staan in contact met verschillende scholen. Dat maakt het ingewikkeld.” Ze volgden daarom het advies van de GGD op om de locatie te sluiten.

Bijna 500 leerlingen thuis

De leerlingen van beide Maas en Waalse scholen krijgen sinds dinsdag weer online les, 167 kinderen van De Laak, bijna 300 van De Wijzer. Verhees: ,,Het is fijn dat we snel om konden schakelen.” Müskens: ,,Het is lastig voor ouders, maar ze reageren positief. De keuze om te sluiten moest gemaakt worden. Daar staan zij ook achter.” 

Alle bijna 500 leerlingen blijven deze hele week nog thuis. Müskens: ,,Dan kunnen ze aan het einde van de week een PCR-test doen bij de GGD. Is die negatief, dan mogen ze maandag weer naar school.”

Zowel De Laak als De Wijzer hebben tijdens de coronapandemie niet eerder hun deuren hoeven sluiten wegens een te groot aantal besmettingen. KION heeft wel een keer eerder een locatie in Nijmegen-Noord kortstondig moeten sluiten wegens het aantal besmettingen. Het ging toen om tien kinderen.

Share This